19/1/10

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΓΚΙΟΚΑ προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Επιχορήγηση Ελληνικών Ομοσπονδιών
Με βάση τις πρώτες εξαγγελίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2010, προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αθλημάτων (υποδομές, επιστημονική καθοδήγηση κλπ.) και της οικονομικής στήριξη τους.
Οι ήδη μειωμένες δαπάνες για τις αναγνωρισμένες ομοσπονδίες και σωματεία μειώνονται φέτος και άλλο (κατά 13%) σε σχέση με την διαμόρφωση του 2009.
Πολλές Ομοσπονδίες αναγκάζονται να διαχειριστούν τη φτώχια τους, αφού με την επιχορήγηση καλύπτουν μόνο τα λειτουργικά τους έξοδα και τη μισθοδοσία. Ακυρώνονται σχεδιασμοί και προγράμματα ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις, τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς για τον προσανατολισμό και τη διαχείριση σε κάθε Ομοσπονδία, είναι γενική ομολογία ότι οι περικοπές στην επιχορή-γηση σπρώχνουν τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία στην αναζήτηση χορηγού ή σπόνσορα για την επιβίωσή τους. Ευνοείται, δηλαδή, ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα με ανταλλάγματα. Αυτό διαμορφώνει και αντίστοιχη συνείδηση στους ανθρώπους του χώρου από μέλη διοικήσεων μέχρι αθλητές και γονείς. Αναπτύσσεται ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Όλα για την επίδοση, όλα για το κέρδος. Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς και λόγω των συνθηκών ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, όπως τα ιδιωτικά γυμναστήρια, οι πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα κλαμπ κλπ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πως θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση.
Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Πρωτούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: